Co je EZS a jak funguje: Základy elektronického zabezpečovacího systému

Uvažujete o chytrém zabezpečení podniku anebo toužíte po větším pocitu bezpečí doma? Pojďte se dozvědět více o ochraně objektů před nevyžádaným vniknutím, ať už se jedná o obytné prostory, zahradu, obchodní dům či restauraci. V tomto článku představíme EZS a vysvětlíme, jak tento zabezpečovací systém funguje, jaké stupně zabezpečení nemovitostí nabízí a kdy je vhodnější použít který druh EZS.

Co znamenají zkratky EZS a PZTS a co to vlastně je?

Zkratka EZS je označení pro elektronický zabezpečovací systém, setkat se můžeme i s pojmenováním elektronická zabezpečovací signalizace. Dnes tento druh zabezpečovacího systému nazýváme zkratkou PZTS, která znamená poplachový zabezpečovací a tísňový systém. Veřejnost jej také často nazývá obecně jako alarm. Všechny tyto názvy označují totéž, a to poplašná zařízení, která slouží k zabezpečení ochrany osob a majetku.

Jak EZS funguje a proč je dobré jej mít?

Hlavní částí EZS je ústředna, která představuje jakýsi mozek celého systému. Vyhodnocuje signály připojených zařízení, na které je napojena buďto pomocí kabelů, nebo bezdrátově. Dalším důležitým prvkem jsou detektory, které identifikují narušení. Samotné funkce elektronického zabezpečovacího systému jsou různorodé.

Výhoda elektronických zabezpečovacích systémů spočívá také v napojení na PCOpult centralizované ochrany. PCO přijímá informace od čidel, která zaznamenala změnu stavu. Tuto změnu následně zkontroluje obsluha a v případě nutnosti informuje PČR  a vlastníka či provozovatele objektu.

EZS mimo jiné umí detekovat:

  • neoprávněný vstup narušitele do hlídaného objektu nebo prostoru,
  • požár,
  • únik plynu (např. oxidu uhelnatého),
  • únik vody (např. z pračky či myčky),
  • rozbití oken a mnoho dalšího.

Uveďme si názorný příklad: při detekci pohybu zloděje v hlídané oblasti EZS okamžitě vyšle tuto informaci do ústředny a ihned spustí zvukovou nebo vizuální signalizaci. Zvuková signalizace pomáhá nejen k lepší a rychlejší identifikaci místa incidentu bezpečnostním složkám, ale také narušitele případně odradí v pokračování jeho činnosti.

Pro své opravdu široké možnosti použití je EZS nejběžnějším způsobem zabezpečení. A víte, jaké další výhody dnešní elektronické zabezpečovací systémy mají? Vedle klasického ovládání skrze klávesnici je můžete snadno ovládat přes internet nebo pomocí aplikace v mobilním telefonu. Její uplatnění najdete i při automatizaci domácnosti, třeba k ovládání rolet.

EZS pro ochranu domova, firmy i veřejné instituce

Elektronický zabezpečovací systém pomůže chránit malé i velké prostory, takže jeho využití najdete jak při ochraně svého obydlí, tak i při hlídání obchodu či skladů.

Podle míry rizika rozlišuje Norma ČSN EN 50131-1 čtyři stupně zabezpečení. To vám pomůže zjistit, který typ ochrany potřebujete:

  • stupeň zabezpečení 1 pro nízké riziko – vhodné pro byty, rodinné domy, garáže,
  • stupeň zabezpečení 2 pro nízké až střední riziko – pro komerční objekty,
  • stupeň zabezpečení 3 pro střední až vysoké riziko – pro banky, zlatnictví, památky,
  • stupeň zabezpečení 4 pro vysoké riziko – pro objekty nejvyššího zájmu jako jsou státní instituce, jaderná zařízení.

Co vše EZS zahrnuje

Elektronický zabezpečovací systém zahrnuje ústřednu, ovládací prvky pro aktivaci a deaktivaci systému, detektory a koncová zařízení a hlásiče a poplachové signalizace. To vše zabezpečuje účinnou ochranu před krádeží, zničením, přepadením nebo porušením chráněné zóny.

Druhy EZS a jejich výhody a nevýhody

Elektronické zabezpečovací systémy pořídíte jak v drátové, bezdrátové tak i hybridní podobě. Výpadku elektrického proudu se nemusíte bát, systém zůstává plně funkční díky záložnímu zdroji u všech tří typů EZS. Přečtěte si více o jejich výhodách a nevýhodách níže.

  • Drátový EZS bývá oproti ostatním variantám zpravidla levnější. Výhodou je vysoká spolehlivost, větší kompatibilita produktů od různých výrobců a prakticky nulová údržba. Sáhnout po této variantě je vhodné spíše při stavbě či rekonstrukci budovy, protože kabely umístíte do zdí už během stavebních prací. Po nainstalování už se bohužel nedá přemístit.
  • Bezdrátový EZS můžete libovolně přemisťovat a doplňovat. Musíte však kontrolovat stav baterií. Nevýhodou je, že není kompatibilní s produkty odlišných výrobců. Využijete jej u objektů, u kterých není možné provádět stavební práce, její pořizovací cena však bývá vyšší.
  • Hybridní EZS je ideálním řešením v případě složitých interiérů nebo když v daném objektu můžete realizovat stavební úpravy jen částečně.

Zdroje:

[1] Hladík D. (2010). Elektronické zabezpečovací systémy a elektronická požární signalizace. Plzeň: SOUE Plzeň.

[2] Vilášek, J.; Fus, J. (2023). Krizové řízení v ČR na počátku 21. století. Praha: Nakladatelství Karolinum.

[3] https://cs.wikipedia.org/wiki/Elektronick%C3%A1_zabezpe%C4%8Dovac%C3%AD_signalizace