CCTV: Kde se s tímto pojmem můžete setkat?

Chcete co nejlépe zabezpečit svou nemovitost? Už jste si pořídili elektronický zabezpečovací systém a napojili se na pult centrální ochrany, ale stále vám to nestačí? Pak čtěte dále, protože v tomto článku přiblížíme další nedílnou součást chytrého zabezpečení nemovitostí. Podíváme se na to, co je to CCTV systém, jak funguje, kde se využívá nebo jaká je právní stránka jejich používání.

Co znamená zkratka CCTV a co to je?

Zkratka CCTV pochází z anglického výrazu „closed circuit television“ a v překladu znamená „uzavřený televizní okruh“. Jinými slovy je to označení pro kamerový systém, setkat se můžeme i s označením průmyslové kamery či bezpečnostní kamery.

CCTV je soubor jedné či více kamer, monitorů a záznamových zařízení a používá se ke sledování prostor pro zvýšení bezpečnosti, neustálého monitorování a dohled. Jedná se o formu dálkové ochrany prostor.

Kamerový systém je možné napojit na elektronický zabezpečovací systém, na elektrickou požární bezpečnost a také na pult centrální ochrany. Tímto způsobem usnadníme lokalizaci příčiny poplachu.

Jak CCTV systém funguje

Jak už z názvu vyplývá, CCTV systém využívá kamery k přenosu signálu na specifické, omezené množství monitorů. Kamerový systém můžete uživatelsky ovládat sami, a to i vzdáleně, nebo zvolit automatické ovládání. Kamerový systém zahrnuje:

  • Kamery – snímají obraz a případně i zvuk v monitorovaném prostoru. Existují kamery statické i otočné, mohou mít funkci přiblížení (zoom) a mohou být vybaveny nočním viděním.
  • Monitory – zobrazují živý obraz nebo záznam z kamer. Bývají umístěny v řídicích centrech, kde je sleduje obsluha, nebo na jiných strategických místech.
  • Záznamová zařízení – k uložení záznamů z kamer se používají buď digitální videorekordéry (DVR – digital video recorder), které ukládají záznam z analogových kamer na pevný disk, nebo síťové videorekordéry (NVR – network video recorder), které ukládají záznam z digitálních kamer přes síť.
  • Přenosové médium – slouží k propojení kamer s monitory a záznamovými zařízeními. Přenos se provádí buď drátově pomocí koaxiálních kabelů či Ethernetu, nebo bezdrátově skrze Wi-Fi nebo 4G/5G. Kabelové připojení se obecně považuje za spolehlivější.
  • Řídící jednotka – umožňuje bezpečnostnímu personálu celý CCTV systém ovládat. To zahrnuje nastavení kamer, přehrávání záznamů a úpravu systémových nastavení.

Rozdělení CCTV systémů

Podle použité technologie rozlišujeme několik typů kamerových systémů.

  • Autonomní kamerové systémy – sestávají z jednoho zařízení. Instalace i používání je jednoduché a jsou cenově dostupné. Pořízené záznamy si můžete prohlédnout i on-line.
  • Analogové kamerové systémy – jsou základním typem kamerových systémů, které obsahují přehledové kamery. Bývají cenově nejdostupnější, ale mívají méně funkcí a nižší rozlišení obrazu.
  • IP kamerové systémy – pro zaznamenávání používají digitální technologii. Napojení kamer do systému je jednoduché, je možné je připojit bezdrátově skrze Wi-Fi.
  • AHD kamerové systémy – systém je založený na technologii analogového vysokého rozlišení (AHD). Poskytuje vysokou kvalitu obrazu i spolehlivost přenosu dat, a proto je vhodný pro dohledová centra. Mají spoustu funkcí, např. nočního vidění či detekci pohybu.

Typy kamer

Podle místa použití dělíme kamery na vnitřní (In) a vnější (Out). Podle prostředí, například pro záběry z hůře viditelných prostor, jako jsou zalesněné oblasti, nebo za nepříznivých podmínek jako je mlha, déšť nebo noční záběry atp. dále rozlišujeme termokamery a kamery s přísvitem.

  • Vnitřní bezpečnostní kamery bývají uvnitř budov. Jejich konstrukce není uzpůsobená pro venkovní použití a nejsou tedy odolné vůči vnějším nepříznivým vlivům. Mívají minimalistický vzhled. 
  • Venkovní bezpečnostní kamery jsou konstruované pro instalaci do vnějších prostor tak, aby odolaly nepřízni počasí jako je silný déšť, prudký vítr, mráz nebo extrémní teplo. Jejich vzhled je robustní.
  • Termokamery –snímají obraz pomocí infračerveného záření (IR). Namísto barev snímá tepelné vlny, které následně převedou na obraz. Kromě jiného se nejčastěji používají pro sledování úniku tepla.
  • Přísvit kamer – pro případ snímání ve tmě mají CCTV kamery speciální svítilnu pro noční vidění, která při snímání okolí používá infračervený paprsek.

Využití CCTV kamer

Kamerové systémy mají široké využití, dnes se s nimi setkáme téměř na každém kroku. Využívají je:

  • veřejné prostory,
  • doprava,
  • obchodní centra,
  • banky a finanční instituce,
  • pracoviště,
  • školy,
  • zdravotnická zařízení.

Právní stránka průmyslových kamer

Kamerové systémy poskytují mnoho výhod, nicméně jsou s nimi spojeny i jisté problémy. Jedním z nich je ochrana soukromí. Proto je důležité, aby instalace kamer a jejich následné používání bylo v souladu s právními předpisy a aby bylo respektováno soukromí jednotlivců.

Pravidla používání CCTV systémů se liší podle toho, jestli je používáte pro soukromé účely jakožto soukromá osoba (vlastní dům, zahrada, chata…), nebo jestli je používáte jako právnická osoba (pracoviště, haly, obchodu…), podle účelu použití a také podle toho, jestli pořizuje záznam. V některých případech je monitorování spojeno se správcovstvím osobních údajů, u monitorování pracovišť pak musíte myslet i na zákoník práce.